Академика БГ

Разпространи съдържание
Научете повече
Обновен: преди 1 година 11 седмици

Очакваме над 800 студенти от българските диаспори

9 Август, 2017 - 12:36

С управленската програма заявихме намерение да премахнем ограниченията за прием за студенти от историческите български диаспори. Приемът беше увеличен от 400 на 1000 бройки. Надяваме се, че над 800 студенти ще бъдат приети в първи курс за идната учебна година. Това съобщи на пресконференция просветният министър Красимир Вълчев.

Той посочи още, че са увеличени стипендиите на студентите от тези български диаспори – от 150 на 200 лв. „Това са предимно студентите от Молдова, Украйна, които учат в български висши училища. В много случаи това са студенти с относително нисък социален статус, за които стипендията е ключова за обучението им в България“, каза още министър Вълчев.

Материалът Очакваме над 800 студенти от българските диаспори е публикуван за пръв път на Академика.

Министър Павлова: Разчитаме на активното участие на ректорите и студентите

26 Юли, 2017 - 16:12

„Разчитаме на вашето активно участвие при обсъжданията на приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС и за осигуряването на доброволци“.

Това заяви министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова на среща с ректорите на университетите у нас и с представители на студентите, която се проведе в Министерския съвет. Министър Павлова запозна ръководителите на висшите учебни заведения и студентите с подготовката на Българското председателство, докъде е стигнала тя и какви са приоритетите му.

„Председателствата през първото шестмесечие на годината винаги са с повече заседание, затова и предизвикателствата пред нас ще са още по-големи“, посочи Павлова. Тя подчерта, че календарът на председателството ще бъде окончателно финализиран през декември т. г., но към момента е предвидено в България да се проведат над 200 събития, от които 32 са на много високо ниво. Срещите в Брюксел са над 1500.

„Първоначалната идея за среща с вас стартира от желанието да направим една дискусия, диалог и дебати как да привлечем младите хора към Българското председателство и те активно да участват във всичките му форми“, посочи министър Павлова.

Тя каза още, че се планира чрез университетите студентите да бъдат поканени да се включат като доброволци за председателството, за което е нужна силната подкрепа на ректорите и студентските организации. „България ще посетят 22 000 делегати, затова е необходимо да намерим сериозни, млади и активни хора, които отговорно да приемат мисията на доброволци“, заяви министър Павлова.

„В рамките на председателството ще ни посетят много лидери и еврокомисари“, посочи още министърът за Българското председателство. Някои от тях са потвърдили, че биха изнесли пулични лекции, затова Павлова поиска становище от ректорите как да се осигури участнието им, което би било изключително полезно за студентите и академичната общност.

По време на обсъжданията в Гранитна зала на МС стана ясно, че може да се организира онлайн връзка между сайта на председателството и тези на университетите, която да се ползва за предаването на лекции на известните европейски гости.

Представители на студентите заявиха, че екипът на председателството може да разчита на тях за реализацията на младежките политики, за доброволчеството, както и за осигуряването на лекциите на високопоставените гости от Брюксел.

 

Материалът Министър Павлова: Разчитаме на активното участие на ректорите и студентите е публикуван за пръв път на Академика.

Започна записването в Софийския университет

12 Юли, 2017 - 10:46

От днес до 14-и юли тече записването на студенти в Софийския университет „Свети Климент Охридски“. Тази година най-желаната специалност е „Психология“, а втора по популярност е „Публична администрация“. След тях се подреждат специалностите „Социология“, „Английска филология“, „Компютърни науки“, „Софтуерно инженерство“, „Българска филология“, „Информатика“ и „Информационни системи“. След всички изброени младежите избират „Право“ – престижна допреди години специалност, която изискваше най-висок бал при кандидатстване.

На 18-и юли ще излезе второто класиране в Алма Матер.

Материалът Започна записването в Софийския университет е публикуван за пръв път на Академика.