Марио Терзиев от СС на НБУ: Студентските кредити са изключително полезни!

Бизнесът поиска да се опрощават студентските кредите на младите, които остават да работят в България. Към момента около 5 хиляди души са изтеглили студентски кредит. Става дума за кредитирането на студенти и докторанти, за което държавата е гарант, съобщава bTV.

От Българската стопанска камара предлагат да се опрощава частично или изцяло студентският кредит. Опростената сума да зависи от размера на осигуровките, които младият човек внася в държавната хазна. Бизнесът предполага, че това ще е стимул студентите да търсят реализация у нас.

700 000 души в работоспособна възраст вече са напуснали страната. 75 % от тях са висшисти.

Сред изтеглилите кредит е Марио Терзиев - студент 4 курс в Нов български университет и финансов отговорник на Студентски съвет на НБУ. Семестриалната му такса е малко над 1000 лева. Преди време е изправен пред опасността да прекъсне следването си, защото не може да покрива разходите. Сега обаче е спокоен.

Парите от кредита се превеждат директно на учебното заведение за покриване на семестриалните такси. До 10 години след завършването трябва да се погаси. Държавата е гарант, в случай че младият човек не може да се разплаща. За целта тази година в държавния бюджет са предвидени 80 милиона и половина лева.

„Аз искам тук да работя. Със сигурност искам да се занимавам с мениджмънт, още ми е трудно да преценя дали в публичната или частната сфера", каза Марио Терзиев.

За студенти като Марио, бизнесът предлага кредитът да бъде частично или изцяло опростен. За база да се взема размерът на осигуровките, които младият човек внася. Същият размер държавата да внася по кредита му.

„Студентът е заинтересован да избере специалност по която ще може да се реализира. Той ще се стреми да постъпи на работа, на високоплатена работа и да си внася осигуровките на реална заплата", каза Камен Колев от БСК.

Това, според бизнеса, ще накара повече млади хора да търсят реализация у нас. От стопанската камара твърдят, че в момента 50 000 българи учат в чужбина. И голяма част от тях нямат намерения да се връщат на родна земя. В същото време, родните фирми влагат едва 1 % от инвестициите си в образование на служителите си.

Образователното министерство все още не е коментирало идеята на бизнеса. Без отговор останаха и въпросите ни колко точно студентски кредита са раздадени до момента и на каква стойност. Към министъра на образованието функционира специален национален съвет по тези въпроси.

Видео от интервюто можете да намерите на: http://btvnews.bg/bulgaria/ikonomika/biznest-iska-oproshchavane-na-kredi...