Метох в Лас Вегас не може да вирее - Заведенията в Студентски град да затварят в полунощ

Християн Даскалов е председател на Студентския съвет на Нов български университет. Той е и главен секретар на Националното представителство на студентските съвети. Вече четвърта година учи „Икономика" и „Публична администрция”. Студентските организации се обявиха твърдо за решаване на въпроса с дискотеките в Студентски град в София и внесоха предложение в Столична община за промяна в Наредбата, която разрешава на заведения и търговски обекти да работят цяла нощ. Студентите искат затваряне на дискотеките след полунощ, за да се върне спокойствието и академичният дух в района с най-много учащи млади хора в България.

- Г-н Даскалов, как Студентски град може да стане по-безопасен за студентите, живеещи в общежитията?

- Една от идеите, които ние като Националната организация сме обсъждали със СДВР, е да се премахнат дискотеките от територията на градчето. Но това е доста трудно осъществимо поради големите интереси и лобитата на тези заведения. Знаем колко либерална е Наредбата на Столична община за търговията в подобен род заведения и знаем, че е по-лесно да наложиш репресивната мярка върху студента, като заключиш и не го допускаш. Имам колеги, които работят в магазини до 12 часа през нощта. Не мисля, че да заключат в 22 часа е най-добрата мярка за повишаване на сигурността там. Мерките са много, които могат да се предприемат. За да се превърне нещо от Лас Вегас в академично градче, като за начало трябва да се премахнат някои видове бизнес и да се направи по-отбрано това място. Тогава ще има резултат, защото хората, които отиват там с развлекателна цел постепенно ще отпаднат.

- Знаете, че няма реален шанс да затворят заведенията там, тогава какво е решението?

- Ние направихме предложения за промени в Наредбата за развитие на търговска дейност в Столична община. Там се казва, че стандартното работно време може да бъде от 6 до 23 часа, а в следващата алинея се казва, че всъщност то може да бъде и всякакво друго по писмено уведомление от страна на съответния собственик на търговския обект до кмета на района. Ние предлагаме текст и се надяваме силно общината да го подкрепи. Той гласи, че това нещо за работно време извън стандартното до 23 часа не трябва да важи за районите с интензивно развитие на академична дейност, какъвто е и Студентски град. В предходните и заключителни разпоредби предлагаме да се регламентира ясно и да се запише, че заведенията в такива райони нямат право да работят след 23 часа. Това е конкретното предложение на Студентския съвет на Нов български университет, подкрепено от колегите от останалите университети.

- Какво ви отговориха от общината?

- Към момента нямаме официален отговор от Столична община, въпреки че предложението ни за промяна на Наредбата е входирано и има номер. Направили сме среща със СДВР, които възприемат позитивно нашите предложения. Мислим дори и със самите заведения да се работи като кампания за превенция на злоупотребата с алкохол. Но това е превантивната част. СДВР казаха, че подкрепят нашите предложения.

Това, че искаме дискотеките да затварят в 12 часа, не значи, че искаме да превръщаме Студентски град в някакъв метох. Метох в Лас Вегас не вирее.

- Ако има повече библиотеки в градчето на младите по-добре ли ще бъде?

- Колкото и библиотеки да направим, ако средата предполага казина, стриптийз барове и нон-стоп дискотеки, това място ще привлича именно такъв вид млади хора там.

- Как гледате на идеята да се премести Студентски град на друго място?

- Това е утопия. Ние, студентите нямаме място в тази дискусия. Всеки път, ако не се предложи нещо конкретно, темата отива в сферата на добрите пожелания. Лично аз смятам, че това дори звучи донякъде популистки. Обективно не може да се случи.

- Кои са най-спешните мерки тогава, които реално могат да се вземат, за да се успокои животът в общежитията?

- Леко тръгна да се налага идеята на студентите, че ще се наложи този вечерен час и общежитията ще се затварят. Това, ако е спешна мярка, здраве му кажи. За работещите до късно вечер студенти това ще бъде голям проблем. Какво като създадат затворена защитена зона, когато навън, на метри от нея се вихри този нощен живот и се създава друг тип култура.

- Вие от Студентските съвети как можете да помогнете да се спре с тази агресия в общежитията? Все пак те са за почивка и учене на студентите, а не за запои и побоища.

- Винаги на превенцията в България се гледа с насмешка, но аз мисля, че една превантивна кампания, която да опита по по-атрактивен начин да покаже друг начин на поведение на студентите, друг начин на живот би било добра. Но в нея трябва да се включат и заведенията.

- Дартс Нюз стартира кампания „Да напълним Студентски град с книги”. Вие ще подкрепите ли инициативата?

- Да, напълно ще ви подкрепим. Даже веднага давам конкретно предложение. В чужбина има такава практика в академичните градчета - където студентът минава, оставя книга и взима друга. За начало трябва да се захрани този проект с известно количество книги, за да могат да се завъртят. Така се очаква, че това създава среда, в която ти ще оставиш книга ще избереш някоя друга. Може да се види дали ще е успешно в България. Проблемът на малкото библиотеките в Студентски град, които залиняват полека, е че не могат да ги ползват всички студенти. Не е свободен достъпът. В Столична библиотека всеки може да отиде и да си вземе каквото му трябва, а в Студентски град трябва да си от определен университет, за да ползваш библиотеката му.

- Какво трябва да се случи, за да могат майките да бъдат спокойни, пускайки децата си да живеят на общежитие в Студентски град?

- Нека да затворим първо дискотеките след полунощ, за да видим колко общежития  ще останат тогава там. Тогава ще можем да преброим и студентите, които остават реално в общежитията. След това може да се говори за спокойствие. Могат да се правят седмици на изкуствата, арт събития и други.

- Има ли чуваемост за предложенията на студентите?

- Има коментари, че лобито отсреща е много силно и трудно ще бъде прокарано нашето предложение за затваряне на увеселителните заведения след полунощ. Но ще се пробваме с всички сили да бъде прието. Очакваме подкрепа от медиите и широката общественост, за да ни чуят.

Радослава Мирчева

http://dartsnews.bg/News/20039

В навечерието на Великден Дартс нюз започва кампания за възкресяването на четящия студент. Докато в заведенията и общежитията гърми чалга и дрънчат бутилки, ние ще събираме книги. Повече подробности прочетете в страницата на кампанията "Да напълним Студентски град с книги"