Кампания "Да изчистим България за един ден"

 

На 22 април 2012 г. Студентски съвет на Нов български университет стартира кампанията „Зелен месец“, в която са включени различни инициативи, свързани със спорта, природата и изкуставата.

Една от най-промотираните инициативи бе и една от най-трудните, а именно почистването на България и то в рамките само на един ден. Повече за нея, кога и как точно се състоя, ще научим директно от нашата любезна колега Катерина Ананиева.

 

„ Здравейте, колеги!

 На 12 май от 11 часа пред централния вход на университета се събра група от студенти  доброволци, които заедно с представители на Студентски съвет  се включиха в кампанията на БТВ „Да изчистим България за един ден“. На предварителен оглед бяха определени „кризистните точки ”, които се нуждаеха спешно от нашата намеса .

 В почистването на замърсените зони в квартал Овча купел се вкючи и професор Банков, заместник ректор по международната дейност на НБУ.

 Всеки участник получи рекламна тениска на кампанията, ръкавици и специални цветни чували: жълти за хартия и пластмаса, сини за стъкло, и черни за всички останали отпадъци.

 Ентусиазирани от факта, че  макар и с малък жест ще допринесем светът да стане малко по-чист и ще дадем пример на хората, за да изхвърлят по-отговорно отадъците си, ние се запътихме към „проблемните зони“.

А там ни очакваха купища боклуци, които дори не сме си и представяли, че ще намерим. Някои от странните „експонати“ , които открихме бяха компоти, плик със сол, обувки (най-различни модели и номера), бирени бутилки, килими, строителни отпадъци, всякакви станиолови опаковки и други.

Докато почиствахме забелязахме, че от съседните кооперации ни наблюдават с интерес. Имаше и няколко души, които се включиха към нашата инициатива, но за съжаление имаше и такива, които най-безсрамно изхвърлиха отпадъци там, където вече бяхме почистили.

Надяваме се в бъдеще тези,  които почистват да са повече от тези, които замърсяват.

След усърдния труд заслужено си хапнахме вкусни сандвичи, предоставени от Студентски съвет на НБУ, и бяхме специално транспортирани до комплекс „Царско село“, където се проведе футболен турнир за студенти, преподаватели и администрация на Нов български университет.

Радваме се, че успяхме да дадем своя малък принос към обществото и се надяваме тези от вас , които тази година не успяха да се включат, следващата да се присъединят към нас и заедно да продължим тази прекрасна инициатива."