Лекция на д-р Ари ван дер Лухт, която се състоя в НБУ

 

Петдесет години, след като великите Бийтълс изпяха своята When I’m sixty-four обществото ни все още се отнася негативно към остаряването. Застаряващото лице най-често буди отрицателни асоциации в съзнанието ни, за разлика от образа на дете или млад човек например... Защо това е така и как мозъкът ни възпроизвежда автоматични оценки за хора, предмети и цели групи?
Студентите на НБУ имава възможността да разберат повече от

Лекцията на д-р Ари ван дер Лухт, преподавател в Катедрата по психология с три поредни отличия за лектор на годината на Университета в Маастрихт на тема „Ще ме обичаш ли още, когато стана на 64?”.
Събитието се състоя на 11 май 2012 от 16.20ч., зала 214, Корпус 1, НБУ

Д-р Ари ван дер Лухт преподава в Университета в Маастрихт от 2005 г. Интересите му са в областта на мозъчната дейност, когнитивните науки и лингвистиката. В периода 2002 – 2005 г. участва в научно изследване на университета в Магдебург, Германия, в сферата на мозъчното моделиране. Прави специализация в Exeter University, Великобритания в областта на ескперименталната когнитивна психология с акцент върху лингвистиката. Защитава докторантура в Max-Planck-Institute for Psycholinguistics в Ниймеген, Холандия, на тема „От речта към думите”.


За университета:
Сравнително младият Университет в Маастрихт само за няколко години успя да привлече над 13 хил. студенти. Това се дължи в голяма степен на неговия „международен характер”: 40% от студентите в Маастрихт са чужденци от 70 националности, проектите, които се разработват, имат интернационална насоченост, а учебната програма е изключително гъвкава. Университетът в Маастрихт за първи път прилага практиката на обучение чрез директно изследване на реален казус или т.нар. Problem based learning, с акцент върху екипната работа. 
Днес в Университета в Маастрихт можете да изберете бакалавърска или магистърска програма в областта на икономиката, бизнеса, европейско право и науки, инженерните науки, изкуствата, науката, психологията, здравеопазването и др.

Лекцията бе успяла да привлече вниманието на доста от нашите студенти, както и на ръководителят на департамент Когнитивна наука и психология доц. д-р Бойчо Кокиков, който също уважи със своето присъствие.